slika_nekaj_misli
Aktualno

NEKAJ MISLI OB ZAČETKU NOVE JOGIJSKE SEZONE

V septembru začenjamo z novo jogijsko sezono 2021/2022. Pogled v  prihodnost nikoli ni jasen, verjetno je v tem obdobju še nekoliko bolj zamegljen.

Trdnost in stabilnost okolja nam dajeta občutek varnosti, ta se krepi tudi z ustaljenim življenjskim ritmom, ki pa je v teh časih velikokrat porušen.  Naše telo, možgani in živčni sistem so naravnani na način vzdrževanja homeostaze (ohranjanje stvari istih), smo bitja navad. Vsakršne spremembe porušijo naše ravnotežje, terjajo našo dodatno notranjo moč za sposobnost prilagoditve. Naš um se trudi v procesiranju, telo pa tako kot okolje, odgovarja na povsem naraven, nepristranski način. Trudimo se s prepričevanjem, vnosom različnih informacij, dobrih misli, takšnih, ki v nas ustvarjajo mir, vendar pa za dolgotrajnejšo stabilnost to ni dovolj. Le ta zahteva ozaveščanje, različne vaje, ponovitve, torej določen proces.

Delovanje skozi telo je tisto, kar prinaša trajnejše rešitve, saj sta um in telo neločljivo povezana in prepletena. Delujemo namreč skozi um, pa tudi skozi telo s svojimi čutili, občutenji, čustvi in se posledično odzivamo tudi na telesni ravni. Prav zaradi tega je gibanje zelo pomembno, zlasti zavestno, čuječe gibanje in primerno odzivanje.  Z rednim zavestnim gibanjem se spoznavamo, skrbimo za čiščenje napetosti, utesnjenosti, ki se nabira v nas, da tako pripravimo prostor novemu. V nasprotnem primeru postane notranji prostor prenatrpan, na kar nas prej ali slej začne telo opozarjati.

Res je, da včasih telo deluje po svojih, precej neželenih poteh, na katere nimamo vpliva. Imamo pa še vedno veliko priložnosti, da marsikaj naredimo zanj. Telo nam velikokrat sporoča svoje stanje in kliče na pomoč. Za dober udejanjeni odgovor na ta sporočila in klice sta potrebni disciplina in trud. Ko se trudimo in nam to prinaša uspeh, je naše zadovoljstvo večje, trdnost in stabilnost pa dolgotrajnejša. Na tem mestu velja omeniti starodavni rek: »Brez muje se še čevelj ne obuje«.

Nimamo čarobne palice za naravo in prav tako ne za svoje telo. Hitrih rezultatov ni, temu bi pritrdili tudi številni športniki. Ne velja obupati in se prepustiti oviram, ki jih je trenutno zelo veliko. Vsi imamo na voljo v sebi tudi upanje  in sposobnost prilagoditve, slednje pa je velikokrat, na žalost, precej zahteven zalogaj.

Joga ima orodja s pomočjo katerih si lahko pomagamo. Zato vas vabim v jogijsko družbo. Tisti, ki že nekaj let vadite, ste verjetno opazili blagodejnost, napredek in novo notranjo moč. Začetki so bili morda tudi zahtevni (pa ne na fizični ravni :)), vendar vsi, ki me dobro poznate veste, da je moja joga umirjena, ne prezahtevna, natančno vodena, hkrati pa vedno nudi možnost prilagoditve samemu sebi. Strah, da česa ne bi zmogli, je popolnoma odveč.

Veliko ljudi mi pravi, da so pretogi za vadbo joge, s čimer se ne strinjam. S primernim pristopom vedno lahko vstopimo v gibanje s svojim telesom in ga počasi začenjamo prebujati. Ne gre pa pričakovati takojšnjih sprememb po številnih letih enostranskega in veliki večini tudi nezavednega gibanja. Ko se počasi »tajamo« gradimo nove trdne temelje svojega telesa, pa tudi notranjosti, ki nam nudi zadovoljstvo.

Na tem mestu vas vabim, da mi postavite morebitna vprašanja. Bom pa zelo vesela za kakšno misel od tistih, ki že nekaj let vadite. Tema: Kaj mi je prinesla joga?

V naslednjih dneh sledi razpored vadb v živo, vadili pa bomo tudi preko spleta. Zapiranje je nekaj, na kar v zadnjem času nimamo prav veliko vpliva :), vedno pa imamo možnost da odpremo pot k samemu sebi, kar je v  teh časih nepogrešljivo.

Namaste

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja