Hatha joga

Pri hatha jogi gre v izhodišču za fizični aspekt razdža joge, ki je ena od štirih glavnih vej joge. Obravnava telo z anatomskega vidika, vendar upošteva, da je telo tudi skupek občutenj, čustev, misli, vtisov, kar ustvarja določene energije v telesu. Joga posledično temelji na energijskih nivojih posameznika in nudi čiščenje energijskih blokad, ki jih življenje ustvarja v telesu. Joga ustvarja pogoje za  harmonično stanje v telesu, ki nato pelje v višje oblike zavedanja. Pri vsem tem ima številne blagodejne učinke na zdravje.

Hatha joga svoja orodja kot so asane (posebni telesni položaji), pranajame (dihalne tehnike), mudre (položaji rok ali vsega telesa), mantre (zvoki, posamezne besede),  bande (energetske zapore), sprostitev, uporablja, da sooblikuje uravnoveša človeka kot celoto, ter mu prinaša notranji mir. Pri jogi gre za zavestno delo s seboj, ki ima vpliv na številne procese v telesu. Na ta način hatha joga pripravlja posameznika za pot vstopanja v globlje plasti uma in zavesti.


Po nekaterih izročilih je joga stara več kot 5.000 let. O tem pričajo nekatere arheološke najdbe starih skulptur jogijskih položajev (asan), ki so jih našli na severu Indije.  Prvi zapisi tovrstnih znanj in vedenj številnih modrecev so zbrani nekje v letih 800 do 500 pr. n. š. v Upanišadah. Med najpomembnejše jogijsko besedilo pa sodijo Patanjalijeve jogijske sutre (196 aforizmov), ki so podlaga vsem jogijskim tradicijam. V njih je sistematično urejeno dotedanje vedenje o jogi. Vendar pa ta vedenja vsebujejo zelo malo fizičnega vidika, govorijo predvsem o umu, kodeksu ravnanja, spoštovanju določenih norm, pranajami, meditaciji. V tradicionalnem smislu joge gre za popolno umirjenost telesa, uma in čustev.

V osnovi ločimo štiri glavne veje joge: karma (nesebično delovanje), bhakti (univerzalna ljubezen), gjana (znanje, modrost) in razdža (popolna kontrola uma), v katero sodi tudi hatha joga.

Beseda joga izhaja iz sanskrtskega korena »yuj«, kar pomeni  združiti , povezati.

Beseda hatha je prav tako sanskrtska beseda  in pomeni silo, moč. Sestavljena je iz dveh zlogov: »ha« pomeni sonce, »tha« pomeni luno. To sta dve različni sili v telesu. Sončna, ki predstavlja moško energijo, življenjsko silo in je povezana z močjo, aktivnostjo, odločnostjo in stabilnostjo. Ta energija je povezana z aktivnostmi simpatičnega živčnega sistema. Lunina sila predstavlja žensko energijo, mentalno silo in je povezana z neaktivnostjo, pasivnostjo in čustvenostjo. Energija je povezana z aktivnostmi parasimpatičnega živčnega sistema. Namen hatha joge je vzpostavljanje ravnovesja in harmonične povezave med tema dvema silama. Hatha joga zajema človeka kot celoto telesnih, mentalnih, čustvenih in duhovnih procesov. Vsi ti procesi se v telesu tudi skladiščijo in ustvarjajo različne energijske blokade. Zato je potrebno tudi čiščenje, da se omogoči življenjski pretok energije.