slika_nekaj_misli
Aktualno

NEKAJ MISLI OB ZAČETKU NOVE JOGIJSKE SEZONE

V septembru začenjamo z novo jogijsko sezono 2023/2024. Pogled v  prihodnost nikoli ni jasen, življenje je polno sprememb in mi smo tisti, ki jim moramo slediti, se prilagoditi in z njimi stopati naprej.

Trdnost in stabilnost okolja nam dajeta občutek varnosti, ta se podpira z ustaljenim življenjskim ritmom, ki pa je velikokrat porušen.  Naše telo, možgani in živčni sistem so naravnani na način vzdrževanja homeostaze (ohranjanje stvari istih), smo namreč bitja navad. Vsakršne spremembe porušijo naše ravnotežje, terjajo našo dodatno notranjo moč za sposobnost prilagoditve. Naš um se trudi v procesiranju, telo pa tako kot okolje, odgovarja na povsem naraven, nepristranski način. Trudimo se s prepričevanjem, vnosom različnih informacij, dobrih misli, takšnih, ki v nas ustvarjajo mir, vendar pa to ni dovolj za dolgotrajnejšo stabilnost. Za ohranjanje stabilnosti je potrebno ozaveščanje, različne vaje in ponovitve. Pri tem gre za določen proces.

V tem procesu je pomembno delovanje skozi telo, saj le takšen način prinaša trajnejše rešitve. Um in telo sta neločljivo povezana in prepletena. Delujemo namreč skozi um, pa tudi skozi telo s svojimi čutili, občutenji, čustvi. Naši odzivi ne potekajo samo na mentalni ravni, ampak tudi preko telesa.

Prav zaradi tega je gibanje zelo pomembno, zlasti zavestno, čuječe gibanje in primerno odzivanje.  Z rednim zavestnim gibanjem se spoznavamo, skrbimo za čiščenje napetosti, utesnjenosti, ki se nabira v nas, da tako pripravimo prostor novemu. V nasprotnem primeru postane notranji prostor prenatrpan, na kar nas prej ali slej začne telo opozarjati.

Res je, da včasih telo deluje tudi po svojih, precej neželenih poteh, s tem mislim na različne bolezni, na katere nimamo vpliva. Vendar pa imamo vedno priložnost, da telesu pomagamo s svojim zavestnim, čuječim pristopom in izboljšujemo svoje stanje.

Telo nam velikokrat sporoča svoje stanje in kliče na pomoč. Za dober, udejanjeni odgovor na ta sporočila in klice, sta potrebna disciplina in trud. Ko se trudimo in nam to prinaša uspeh, je naše zadovoljstvo večje, trdnost in stabilnost pa dolgotrajnejša. Na tem mestu velja omeniti starodavni rek: »Brez muje se tudi čevelj ne obuje«.

Nimamo čarobne palice za naravo in prav tako ne za svoje telo. Hitrih rezultatov ni, temu bi pritrdili tudi številni športniki. Ne velja obupati in se prepustiti oviram (telesnim in življenjskim), ki jih je običajno zelo veliko. Vsi imamo na voljo v sebi tudi upanje  in sposobnost prilagoditve, slednje pa je velikokrat, na žalost, precej zahteven zalogaj.

Joga ima orodja s pomočjo katerih si lahko pomagamo. Zato vas vabim v jogijsko družbo. Tisti, ki že nekaj let vadite, ste verjetno opazili blagodejnost, napredek in novo notranjo moč. Začetki so bili morda tudi zahtevni (pa ne na fizični ravni :)), vendar vsi, ki me dobro poznate veste, da je moja joga umirjena, ne prezahtevna, natančno vodena, hkrati pa vedno daje možnost prilagoditve samemu sebi. Strah, da česa ne bi zmogli, je popolnoma odveč.

Veliko ljudi mi pravi, da so pretogi za vadbo joge, s čimer se ne strinjam. S primernim pristopom vedno lahko vstopimo v gibanje s svojim telesom in ga počasi začenjamo prebujati. Ne gre pa pričakovati takojšnjih sprememb, po številnih letih enostranskega, in veliki večini tudi nezavednega gibanja. Ko se počasi »tajamo«, gradimo nove trdne temelje svojega telesa, pa tudi notranjosti, ki nas bo podpirala in nudila zadovoljstvo.

Na tem mestu vas vabim, da mi postavite morebitna vprašanja. Bom pa zelo vesela za kakšno misel od tistih, ki že nekaj let vadite. Tema: Kaj mi je prinesla joga?

Ostanimo polni veselja in pozitivnosti.

Namaste

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja