Zakaj joga

Raztezanje, krepitev, sprostitev je tisto, kar najpogosteje slišimo v povezavi z  jogo.

Gre za zavestno delo s seboj, v ospredju pa se površinsko res vidi raztezanje…

Zato, ker človeka zajema celostno.  Na prijazen način krepimo ter izboljšujemo svoje počutje in zdravje na anatomski ravni, zavesten gib in dih pa nas peljeta na pot prisluha sebi, pri čemer se  dotaknemo svoje notranjosti , čustvenega in tudi duhovnega prostora.

Joga je lahko terapija za naše različne težave.  Dokazano zmanjšuje stres in blaži občutke tesnobe.

Naše telo je del narave.  Tako kot utrip narave ves čas teži  k harmoniji, se tudi v našem telesu procesi harmonično dopolnjujejo. Uporabljamo svoje telo in je prav, da spoštljivo ravnamo z njim, spoznavamo načine kako mu prisluhniti in mu prisluhnemo.

Joga nam s svojimi orodji ponudi način in vzorce pristopa k telesu. Ko smo v pravem odnosu s telesom, lahko pogosto odreagiramo na primeren način in se velikokrat izognemo motnjam, ki bi sicer lahko nastale ob ignoranci ali našem neprimernem pristopu.

Telesni položaji, dih in način vadbe v jogi nam pomagajo vzpostavljati nove izkušnje, nove vzorce, ki nas vodijo do umiritve in globljega prodora v psihično notranjost. Do nje vstopamo z umirjenim, prijaznim pristopom, s katerim se lahko dotaknemo globljega sloja mišic, katerih stanje je pogosto tudi  psihosomatsko pogojeno.  Vendar v procesu prehajanja v  globlje sloje, lahko pričakujemo dolgotrajnejši proces.

Z jogo odstranjujemo tudi vse tisto,  kar smo morda leta in leta nabirali. Zato tudi ni mogoče pričakovati, da bomo vse to naenkrat odstranili. Nesmiselno je torej podpiranje notranje fantazije k takojšnim dobrim rezultatom, izboljšanju počutja ali morda celo takojšnjo ozdravitvijo. Takšna fantazija, ki je medijsko zelo podprta, nas tudi prikrajša za rast. Edino resnično zdravilo je pot v notranjost in preobrazba odnosa, ki ga gradimo s seboj.

 

Nekaj iztočnic, ko se odločamo za jogo

Kdo

 • Vsakdo, ki ima voljo, v katerem koli življenjskem obdobju. Vsakdo izvaja jogo v skladu s svojimi sposobnostmi in danostmi.

Kdaj

 • Ko začutimo, da želimo spremembe na anatomski in osebni ravni.
 • »bolje preventiva kot kurativa« zveni tako izrabljeno a vendarle resnično. Z jogo se lahko okrepimo na vseh področjih, spoznamo orodje s pomočjo katerega si pomagamo v različnih situacijah.

Kaj prinese vadba

 • Če nam uspe najti stik z jogo, nam to prinese čudovite  spremembe v vsestranskem počutju, nas podpre v našem poslanstvu (dharmi).
 • Z jogo naše hitenje izgublja moč, vzpostavlja se  harmonija v telesu, notranji mir, iskreno izražanje samega sebe, kar nam posledično  prinese zadovoljstvo in zdravje.
 • Pri vadbi joge se počasi spoznavamo, čutimo in tako dobimo priložnost, da odreagiramo v pomoč svojemu telesu, še predno se pojavijo težave na anatomski in psihični ravni. Na pomoč priskočimo s primerno vadbo, sprostitvijo in čiščenjem.
 • Prevladuje mnenje, da je zelo pomembna krepitev telesa, kar je do določene mere res, vendar pa je velikokrat zelo pomembna najprej sprostitev, da telo lahko potem okrepimo in ga pripravimo na nadaljnje aktivnosti in izzive.
 • Joga je tudi terapija za posamezne težave posameznika (bolezni okostja, mišičnega sistema, obolenja dihalnega sistema, obolenja živčnega sistema…)
 • Dobra vadba joge nas podpira v vsakdanjem življenju.
 • S pomočjo vadbe odstranjujemo napetosti in vse tisto, kar je v telesu nepotrebno, tako da pripravimo prostor novim vsebinam.
 • Z jogo na nek način spodbujamo telo, da čim večkrat vzpostavi čim boljše ravnotežje v sebi.

Kaj vsebuje vadba

 • Vadba vsebuje določene gibe, kot so asane, ter aktiven um, ki se povezuje z gibom in dihom. Obenem pa prinaša zavedanje, samorefleksijo, različne tehnike diha, mudre, bande

Individualna vadba

 • V osnovi je jogijska vadba namenjena individualni aktivnosti. Tako se vadba lahko načrtuje stanju in potrebam posameznika zelo uravnoteženo.

 

Zaključna misel

Vsak dan posvetimo svojo pozornost toliko stvarem, zakaj je ne bi posvetili tudi svojemu telesu in samemu sebi.

Hiša v kateri prebivamo je velikokrat preveč zanemarjena.

Smo čudovita celota neverjetnih naravno delujočih sistemov. Vse deluje samodejno, deloma nevidno našim očem, v določeni meri pa lahko tudi zavestno vplivamo na to kaj in kako občutimo, doživimo, vložimo, pustimo in negujemo v sebi.